| Etusivu | Mikä mies? | CV | Horisontteja | Mäntsälä | Suosittelen |

 


Sisältöseloste

Tälle sivulle olen 
koonnut tavallista 
pitempiä, kehityksen 
suuntaa ja luonnetta 
arvioivia kirjoituksia
vuosien varrelta.

Ne on julkaistu 
Kansan Uutisten 
 horisontti-palstalla
.


Muita kirjoituksiani
löydät täältä ja täältä.


 

Miksi aktiivimalli ei kannusta?
Kannustimet ovat taloustieteen ydintä. Kepillä ja porkkanalla ihmisiä voidaan kannustaa aiempaa parempiin tuloksiin. Väärän kannustamisen seurauksena tulokset voivat  heikentyä.
3.2.2018

Mitä vikaa liittoutumattomuudessa?
Viimeisten 20 vuoden ajan Nato-yhteistyöstä on puhuttu keinona kehittää Suomen kansallista puolustuskykyä meidän omista lähtökohdistamme, ilman sotilaallista liittoutumista.
13.1.2018

Sote-yhteisyritykset, riesa vai ratkaisu?
Länsi-Pohjan erikoissairaanhoidon ulkoistaminen Mehiläiselle yllätti. Vai yllättikö sittenkään? Terveysmarkkinoiden varaan rakentavissa maissa tällaiset järjestelyt ovat tuiki tavallisia.
2.12.2017

Julkinen päätöksenteko julkiseksi myös kunnan omistamissa osakeyhtiöissä
Suomessa kuntien omistamien osakeyhtiöiden toimintaan ei sovelleta julkisuuslakia.  Päätöksenteko on tehtävä julkiseksi myös kuntien omistamissa osakeyhtiöissä.
1.4.2017


Miksi USA:n valkoinen työväenluokka hylkäsi keskusta-vasemmiston?
Miksi eliitinvastainen, mutta rikkaiden verohelpotuksia suosiva ja kansallista terveysvakuutusta vastustava retoriikka puri niin hyvin myös työväenluokkaan?
9.2.2017

Miksi kauppaa pitäisi käydä lännen ehdoilla?
Viimeiset 25 vuotta ovat olleet alueellisten kauppasopimusten kulta-aikaa. Mediassa niitä on markkinoitu ”vapaakauppasopimuksina”. Todellisuudessa ne ovat jotakin ihan muuta.
17.12.2016

Silpputyötä tekevät ja ammattiliitot hyötyvät Saksan minimipalkkalaista
Vuoden 2015 alussa Saksassa astui voimaan laki vähimmäispalkoista. Ensimmäisen vuoden kokemukset on nyt tutkittu, ja hyvältä näyttää.
4.11.2016


Onko meillä enää työvoimapollitiikkaa?
Syksyn aikana hallituksen pitäisi löytää keinot, joilla estettäisiin ennätystasolle nousseen työttömyyden muuttuminen rakenteelliseksi. 
17.9.2016

Mistä Britannian työväenpuolueessa oikein tapellaan?
Syyskuun lopulla Britannian Labour äänestää taas puheenjohtajastaan, vain vuosi edellisen äänestyksen jälkeen. Miksi näin?
11.8.2016

Kilpailukykysopimisen  kääntöpuoli
Viimeisten 20 vuoden aikana sopimuspolitiikan raami on muuttunut. Nyt  neuvottelupöytään mennään kansallisen kilpailukyvyn nimissä.
16.5.2016


Poliittinen korruptio kovilla kansilla
Ei Suomessa ole korruptiota, eihän? No, se riippuu, mitä korruptiolla tarkoitetaan, ja miten sitä mitataan.
12.3.2016


Uusi ja vanha perustuslaillisuus, missä ero?
EU:n uusi, vuoden 2008 laman jälkeen syntynyt taloushallinto tekee tilaa vain uusliberalismin rakennemuutosta tukeville hallituksille.
5.12.2015

Mihin katosi harmaa talous?
Hallitusohjelmassa ”harmaata taloutta torjutaan aktiivisesti”.  Hallitus ei kuitenkaan ole kertonut, millaisiin hankkeisiin torjuntatyö perustuu.
24.10.2015

Työllisyysongelman vakavuutta ei ole ymmärretty
Todennäköiset hallituspuolueet lupailevat  työttömyyden puolittamista ja satoja tuhansia uusia työpaikoja. Lupauksilla ei ole katetta.
28.2.2015

Onko meillä varaa velkaelvytykseen?

Velkaantumiskeskustelussa sekoitetaan usein kotitalouksien velka ja julkisyhteisöjen velka, jota ei ole tarkoituskaan maksaa takaisin.
7.11.2014

Alipalkkauksen torjunta on tahtokysymys
Tavoitteeksi on asetettava sellainen palkka, että sillä tulee toimeen. Tämä on myös Vasemmistoliiton EU-vaaliohjelman tavoite. 
16.5.2014

Lobbaus sääntelyllä vai ilman?
USA:ssa oikeus lobata on kirjattu perustulakiin. Sen vastapainona on lobbauksen sääntely. EU:ssa ei ole kumpaakaan, kuten ei Suomessakaan.
22.3.2014

EU:n syvenevät jaot
EU etsii tietä ulos taantumasta keinoin, jotka voimistavat Euroopan sosiaalista jakautumista. Näin ei voi jatkua.
10.1.2014

EU työmarkkinamalli ei toimi
EU:n työmarkkinamallin nimi on joustoturva. Se on nyt kriirissä, kuten moni muukin asia EU:ssa. Onko EU  parempi ilman työmarkkinamallia vai ilman?
28.6.2013

Mistä kuntavaaleissa on kysymys?
Elämme outoja aikoja. Kuntavaalien alla asetelma on kuin kreikkalaisesta näytelmästä: ennen lopullista yhteenottoa kaikki näyttää ihan hyvältä.   
5.10.2012

Harmaa pääomatulo tapetilla ja tapetin takana

Harmaa talous on  ilmoittamatta jätettyä tuloa. Hallintarekisteröidyn osakeomistamisen vuoksi valtaosa kansainvälisen sijoitustoiminnan tuotoista jää ilmoittamatta.
8.6.2012

Tilaajavastuusta ketjuvastuuseen

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden kuudes torjuntaohjelma hyväksyttiin. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää ketjuvastuuta yli koko alihankintaketjun.
3.4.2012

Euroopan yhdentyminen tienhaarassa
Euroopan yhdentyminen on tienhaarassa, kirjoittaa joukko eurooppalaisia taloustieteilijöitä. Valinkauhassa on koko yhdentymisen tulevaisuus.
20.1.2012

Hakaniemen voimavuodet ja historian loppu
Ay-vasemmisto on kiirissä: se ei tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Risto Korhosen historiikki on jälkikäteisrationalisointia. 
9.12.2011

Saksan malli ja teutoninen täyskäännös

Saksan taloudella menee hyvin, tai ainanin paremmin kuin muilla Euromailla. Mistä menestys johtuu? Olisiko Saksan mallista  esikuvaksi myös  muille EU-maille?
8.8.2011

Pörssilaki uudistuu, poliitikot vaikenevat
Ehdotus arvopaperilainsäädännön uudistamiseksi valmistui jo helmikuussa, mutta keskustelua ei vain ota käynnistyäkseen. Mistä vaitonaisuus johtuu?
1.4.2011

Ay-vasemmiston on hankittava itselleen oma elämä
Ay-vasemmisto on kriisissä, on ollut jo pitkään. Vuodesta 1996 lähtien ay-vasemmisto on ollut lähinnä hallinnollinen järjestely. Miksi näin, ja entäs sitten?
11.3.2011

Hyvä työ, mitä se on?
Se ikkuna, josta me työelämää tarkastelemme, määrittää sen mitä me näemme ja mitä me emme näe. Hyvän työn ikkunasta näkyy enemmän, ainakin Saksassa.
21.1.2011

Minne työmarkkinamallistamme katosi heikompi osapuoli?
Viime eduskuntavaalien alla kysyimme, miksi kasvavaan köyhyyteen ei puututa? Nyt kysymme, miksi kasvavaan pitkäaikaistyöttömyyteen ei puututa? 
15.10.2010

Kirja labourismin kujanjuoksusta
Guy Standing on kirjoittanut loistavan kirjan. Se on tarina labourismista ja sen vaihtoehdosta. Jos joku kirja pitäisi kääntää suomeksi, niin tämä pitäisi.
21.5.2010

Minimipalkka, miten ja miksi?

Palkkajakauman alapäässä on ongelma: noin 10 prosentilla kokopäivätyötä tekevistä ihmisistä kuukausipalkka jää niin pieneksi, ettei sillä tule toimeen. 
5.2.2010

Verotus paratiisissa ja veroparatiisissa
Globaalissa reaalikapitalismissa oikeudenmukainen ja läpinäkyvä verotus ei ole mikään kilpailuvaltti. Pikemminkin päinvastoin.
11.9.2009

Taloustiede, synkkä ja piilopoliittinen tiede
Harwardista kuuluu kummia. Professori Stephen A. Marglinin mukaan taloustiede on synkkä ja piilopoliittinen tiede, joka tuhoaa yhteisölllisyyden.
20.5.2009

Finanssipääoma, renki vai isäntä?
Elämme finanssijohtoisessa kapitalismissa. Miksi elämme ja mitä siitä seuraa? Ja mitä tekemistä tällä on EU:n ja Euroopan integraation kanssa?
12.4.2009

Sosialidemokratia, identiteetti ja toiminta
Runsas sukupolvi sitten sosialidemokratia oli käypä keino vakauttaa teollinen kapitalismi. Mutta nyt myös sosialidemokratia on kriisissä, kertovat brittitutkijat.
30.3.2009

Onko demokraattinen Eurooppa mahdollinen?
Ei kovin todennäköiseltä näytä, kuten Roland Erne  kirjassa toteaa. Minusta uudelleenarvion aika on tullut. Sitä EU:ta, johon liityimme, ei enää ole.
19.9.2008

Populismi, elitismi ja outo olo
Populismi ja elitismi ovat kuin kolikon kaksi puolta, ilman elitismiä ei olisi populismia. Mutta julkisessa keskustelussa tätä yhteyttä ei useinkaan tunnusteta. 
22.9.2008

Tarina monimuotoisesta vasemmistosta

Kysymys monimuotoisesta vasemmistosta on yksi ylitse muiden. Monoliittisena hallintomenettelynä vasemmistolla ja vasemmistolaisuudella on huono ennuste.
1.6.2008

Ammatillinen edunvalvonta asiantuntijayhteiskunnassa
Asiantuntijatyö on kasvanut kuin viivottimella piirtäen. Sitä tekee jo joka kolmas työllinen. Mitä on ammatillinen edunvalvonta asiantuntijayhteiskunnassa?
7.12.2007

Kohti uutta eurooppalaista sosiaalista mallia
Puhe Euroopan sosiaalisesta mallista tarkoittaa laajasti ymmärrettynä yhteiskuntamallia. Millaista mallia meidän pitäisi tavoitella ja miksi?
27.4.2007

Kaksi raporttia globalisaatiosta
Globalisaation 1. vaiheessa kaupan olivat lyhytkestoista osaamista vaativat työt, 2. vaiheessa kaupan ovat myös vaativaa osaamista edellyttävät työt. Entäs sittten?
20.1.2007

Virta vie oikealle
Jos ihmisiä pyydetään sijoittamaan itsensä vasemmisto-oikeisto -akselille, vain 22 % suoamalaisista sijoittaa itsensä vasemmistoon. Se on Euroopan pieni luku.
4.1.2006

Kolmikanta ja sen jälkeen
Kolmikantaa pitäisi arvioida kuten kaikkia muitakin hallintojärjestelmiä, siihen liittyvien mahdollisuuksien ja rajoitusten perusteella. Mitalilla on aina toinenkin puoli.
12.12.2005

Ranskan tie on meidänkin tiemme?
Ranskassa vastakkainasettulu syntyperäisten ja maahanmuuttajien välillä on viety pelottavan pitkälle. Mutta onko Suomi tässä suhteessa  laadullisesti erilainen maa?
2.11.2005
   
copyleft Erkki Laukkanen ja Röylän grafiikka